donderdag 18 december 2008

En toen stonden we in de krant.....

De Ware Tijd, donderdag 18 december 2008

Werk gegarandeerd voor ICT carrière

door Martin Redjodikromo
18/12/2008

Paramaribo - Het Natuur Technisch Instituut (NATIN) wil in 2009 met een formele ICT-opleiding op MBO-niveau beginnen.

De voorbereiding is al ingezet via het Go-programma, waarbij een Surinaamse en Nederlandse organisatie bij elkaar worden gezet die gemeenschappelijke doelen nastreven. Het zogenoemde twinningssysteem. In dit kader is het Natin een samenwerking aangegaan met ROC Midden Nederland en verlenen de ICT-bedrijven Spangmakandra en het Nederlandse Us Media medewerking. Tot en met zaterdag vertoeven zes Nederlandse studenten bij Surinaamse gastgezinnen van eveneens zes Natin-studenten als onderdeel van dit twinningproject. Volgend jaar mei is het de beurt van de zes Natinners om voor twee weken bij hun Nederlandse gaststudenten op bezoek te gaan.

“Wat me opvalt is dat vooral de mate waarin de samenwerking tot stand komt, heel vlot verloopt,” zegt Werner Pauchli, docent Applicatieontwikkeling van ROC Midden Nederland, aan de krant. Hij merkt dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en zonder hiërarchische problemen. “Iedereen kent zijn taak en doet wat hij moet doen.” Waarop de docent ook de nadruk legt, is dat personen die een ICT-carrière nastreven altijd gegarandeerd zijn van een baan. “De vraag naar ICT-krachten zal in de toekomst niet afnemen.” De docent dik ook aans dat ICT in feite overal hetzelfde is, het gaat er bij hem om dat studenten handvaten worden aangereikt om assertief te zijn en zich te kunnen inpassen in de bedrijfscultuur, en dat vooral teamwerk van belang is om bepaalde doelen te bereiken.

De Nederlandse ICT-studenten zijn gekoppeld aan Natin-studenten die electrotechniek doen. Jeane-Pierre Draibas is in zijn laatste jaar Electro-overdracht en is meer te weten gekomen over het opzetten van een computernetwerk. “Het is niet zomaar de stekker van de pc in een stopcontact steken, er komt veel meer bijkijken,” zegt hij. Volgens hem moet bij de aanleg hiervan de installateur precies weten hoeveel stroom er nodig is, wat de weerstanden zijn, en de aanleg van de bedrading moet daar ook op afgestemd zijn.

Matthijs van Leeuwen is vol lof over de opvang bij zijn Surinaams gastgezin, alleen moet hij wennen aan de voeding en het koude water uit de douche. Over bezoeken aan bedrijven merkt hij op dat het wel mogelijk is om in Suriname te werken. “Ik ben wel bereid tegen een Surinaams loon hier te komen werken, zolang het al mijn kosten kan dekken en ik ook een beetje kan sparen.”-.


dWT foto/ Werner Simons
Studenten van het Natin en ROC midden Nederland werken in klas 302 in groepen van vier aan ICT studieprojecten.Het is de bedoeling dat volgend jaar er eindelijk een formele ICT opleiding vanstart gaat op MBO-niveau bij het Natin.-.

1 opmerking:

  1. Heeeeeeeeeel erg leuk om alle verhalen te lezen en erg leuke foto's!!!
    Geweldige ervaring om aan zo'n project mee te kunnen werken, lijkt me!!

    Hartelijke groet vanuit het kille Nederland!
    Carla van Leeuwen

    BeantwoordenVerwijderen